A TIM Produkció Bt. működési költségeire szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mma

Biográfia

 

bbBágyi Balázs, Szabó Gábor - és Gramofon-díjas jazz - dob előadóművész, zeneszerző, zenetanár, producer, a Magyar Jazz Szövetség korábbi elnöke, 1973-ban született Pécsett.
1998-ban kitüntetéses diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékén, azóta a magyar és a nemzetközi koncertélet elismert művésze. Saját zenei projektjeivel Európa számos országában, az Egyesült Államokban illetve Kínában is koncertezett, több alkalommal is képviselve hazánkat rangos külföldi eseményeken.

1998-2003-ig a Whiteful Band dobosa, ezt követően 2004-ben a jazz és folk élet kiválóságaiból megalakította saját együttesét, a Bágyi Balázs Quartet - et. A kvartett két lemezt jelentetett meg, sajátosan magyar ethno-jazz zenéjük javarészt Balázs szerzeményei.

2005-2006-ban a Harcsa Veronika Quartet tagja, „Speak Low” című albumuk listavezető és hatalmas siker lett Japánban.
Szintén ezekben az években a győri Mediawave Fesztiválokon, a Nemzetközi Improvizatív Zenei Workshop keretében több neves magyar muzsikus (Grencsó István, Kovács Ferenc, Tóth Viktor, Szandai Mátyás…) mellett együtt dolgozott az amerikai bőgős, komponista William Parker-rel, az ütőhangszeres mester Hamid Drake-kel és az altszaxofonos Rob Brown-nal. A későbbiekben számos más amerikai és európai művésszel lépett fel, úgy mint: Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Eric Essix, Pedro Negrescu, Geoff Warren és Marcello Sebastiani…csak néhányat említve.

Balázs számára jelentős nemzetközi áttörést hozott a 2007-ben Borbély Mihály szaxofonos, Michael Jefry Stevens zongorista és Joe Fonda bőgős társaságában megalakított Eastern Boundary Quartet. Az együttes neves helyeken és rangos fesztiválokon fellépve időről-időre turnézik az USA-ban és Európában egyaránt. Ezidáig három lemezük jelent meg, a legutóbbi "Live at De Werf" címmel az amerikai Artists Recording Collective gondozásában 2013 - ban.

Ugyancsak a 2007-es évben jött létre duójuk P. Szabó Dániel cimbalmossal, mely formáció egyedülálló szín a világzenei palettán. "Duola" című bemutatkozó lemezük megjelenése után többször turnéztak Romániában, 2011-ben a Magyar Kulturális Intézet meghívására felléptek többek között Bukarestben a Nemzetközi Könyvfesztiválon is. 2012-ben pedig egy három országot (Románia, Moldova, Bulgária) érintő turné keretében a Magyar Nagykövetség felkérésére adtak sikeres hangversenyt Kisinyovban.

2008-ban Balázs az Eldad Tarmu/Chuck Jennings Jazz Ensemble-lel turnézott Romániában, Magyarországon és Szlovákiában az Eastern Boundary Trióval, a Bágyi Balázs Quartet-tel pedig Erdélyben. Salamon Beáta folk hegedűssel kiegészülve a "Métamorfózis" Gála keretében szerepeltek a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Budapesten és a Zene Ünnepén Berlinben a Pfefferbergben.

2009-ben Rieger Attila gitárossal és Oláh Zoltán bőgőssel létrehozott Collaboration Trio tagjaként többször játszott együtt az alabamai Eric Essix gitárossal Magyarországon, 2010 júniusában pedig a Preserve Jazz Festival-on léptek fel az Egyesült Államokban.

2009-ben Balázs csatlakozott az autentikus brazil zenét játszó Budapest Bossanova Quintet-hez és elfogadta a meghívást Mohácsy Albert sajátos world music projektjébe, a MagyarVista Social Club-ba, melynek bemutatkozó lemezén egy 31 zenészt felvonultató magyar világzenei válogatott tagjaként szerepel.

2013-ban Ávéd János szaxofonossal, Oláh Dezső zongoristával és állandó ritmus-szekció partneréve, Oláh Péter bőgőssel megalapította a Bágyi Balázs New Quartet-tet. A zenekar első, 2014-es "Easy Landing" című lemezének megjelenését követően, számos jelentős fesztiválon és koncerthelyszínen játszott szerte Európában. A New Quartet zenéjének alapját Balázs szerzeményei adják, előtérbe helyezve komponista képességeit.


Számos zenekar és önálló muzsikusi karrierje mellett 1996 óta folyamatosan dolgozik a Novák János vezette budapesti Kolibri Színházban.

Balázs elismert dob oktató és zenetanár hazájában. 2007-2011 között a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola igazgatója volt Székesfehérvárott, jelenleg a Reményik Sándor Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti tagozatvezetője és a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola tanára. 2012 - ben a zenei oktatás területén kifejtett munkásságáért az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült. Mindezek mellett a magyar jazz életben betöltött szervezői tevékenysége is jelentős, 2007 óta a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, 2013 óta pedig a szervezet elnöke.

Mint előadóművész, több neves hangszergyártó endorsere, a prémium kategóriás kanadai Ayotte dobok, a kézzel kovácsolt török Agean cintányérok és a svájci Cympad cég képviselője.